Aarsmaden

De aarsmade of Enterobius vermicularis is een kleine parasiet van ongeveer 2 tot 10mm die behoort tot de rondwormen.

De parasiet komt voor in de blinde darm en de vrouwtjes migreren 's nachts naar de anus om er tot 15.000 eitjes te leggen.

Verspreiding

aarsmaden

Aarsmaden zijn de meest voorkomende worminfectie bij de mens. de wormen kunnen niet overleven in de darmen van huisdieren.

Naar schatting 200 miljoen mensen wereldwijd zijn besmet met de worm en het is de meest voorkomende worminfectie in de Westerse wereld.

De infectie verspreid zich via de handen. Het overzetten van de infectie wordt bevorderd door krabben aan de anus door de anale jeuk die de wormen veroorzaken. Op die manier komen de eitjes op de handen. Beddengoed en kleding kunnen ook de infectie overzetten. Het gebeurt ook dat de eitjes uitkomen in de anaalstreek en de larven op die manier de darm intreden.

De eitjes worden van de handen op de mond overgedragen en in de darm komen de larven uit de eitjes.

Voornamelijk kinderen worden besmet in crèches of op de kleuterschool: in onze streken is tot meer dan de helft van de kinderen besmet met aarsmaden.

Symptomen

Ongeveer 1 op 3 besmette personen heeft geen enkel symptoom. Veruit het meest voorkomende symptoom van aarsworm is perianaal jeuk: jeuk rond de anus. De jeuk wordt veroorzaakt door de migrerende vrouwelijke wormen en is vooral erg 's avonds en 's nachts. Door het krabben komen de eitjes op de handen en onder de vingernagels terecht van waar de infectie kan verspreiden.

Het krabben kan huidwonden veroorzaken die kunnen infecteren.

De nachtelijke jeuk kan tot slaapproblemen leiden.

De infectie is bijna altijd goedaardig. Complicaties zijn uiterst zeldzaam maar soms kunnen aarsmaden appendicitis, darmobstructie, perforatie van de darm of darmontsteking veroorzaken.

Ook besmetting van de vrouwelijke geslachtsorganen is een zeldzaam fenomeen.

Diagnose

De diagnose is vrij eenvoudig te stellen. Het kan nodig zijn een Scotch test te doen: 's morgens wordt klevende tape tegen de anus gedrukt. Onder de microscoop zijn de eitjes te zien.

Behandeling

De behandeling van aarsmaden bestaat uit het innemen van 1 tablet met het medicijn mebendazole. Omdat het medicijn de eieren niet doodt moet de behandeling na 2 weken herhaald worden om een herinfectie te voorkomen.

Om een nieuwe infectie te voorkomen is het nuttig om het beddengoed en kleren goed te wassen en om dagelijks proper ondergoed aan te trekken.

Een goede handhygiëne is uiteraard van primordiaal belang.