Maagkanker
Maagkankers komen in onze contreien niet zo vaak voor. Helaas zijn de vooruitzichten van maagkanker vaak niet goed, omwille van de laattijdige opsporing ervan. De maag ligt in het lichaam en maagkanker geeft pas laattijdig klachten. Bij vroege opsporing is de prognose merkelijk beter. De meest voorkomende maagtumoren zijn tumoren van het maagslijmvlies (adenocarcinoom).
Verschillende factoren verhogen het risico op de ontwikkeling van maagkanker:
- Helicobacter pylori infectie
- Lage vitamine C inname
- Bloedgroep A
- Pernicieuze anemie
- Hypogammaglobulinemie
- Een (partiƫle) gastrectomie (maagverwijdering)
- Het roken van tabak
- Veel zout in de voeding
- Het eten van veel gerookte gerechten
- Obesitas of overgewicht
- Bepaalde afwijkingen in de bouw van de maag
Omwille van de onmiskenbare invloed van de voeding op de ontwikkeling van maagcarcinomen, komt dit type kanker vaker voor in landen waar men veel zout en gerookte waren inneemt, zoals in Japan.
Symptomen
Het meest voorkomende symptoom is maagpijn, vaak na eten. Meestal wordt dit niet direct in verband gebracht met maagkanker omdat maagpijn ook voorkomt bij andere veel vaker voorkomende ziektes, zoals gastritis.
In een later stadium kunnen ook misselijkheid, braken (al dan niet met bloed), verlies van eetlust en gewichtsverlies optreden.
De eerste symptomen zijn dus mild, kunnen vele andere oorzaken hebben, en komen ook heel vaak voor zonder dat er maagkanker bestaat. Als er eenmaal onmiskenbare symptomen optreden is het meestal te laat.
Behandeling
Men zal proberen de kanker chirurgisch te verwijderen, vaak gevolgd door een behandeling met bestraling en chemotherapie.