Spijsverteringsklieren

Het spijsverteringproces kan maar werken dankzij de vele enzymen die door de verschillende spijsverteringsklieren worden uitgescheiden. De wand van het spijsverteringskanaal bevat kliercellen die spijsverteringsenzymen afscheiden. Daarnaast zijn er ook nog echte klieren die hun uitscheidingen via een buisje in het maagdarmkanaal lossen.

De belangrijkste spijsverteringsklieren zijn:

  • Speekselklieren
    De speekselklieren scheiden speeksel af dat bestaat uit water, slijm (om het voedsel gemakkelijker te laten glijden doorheen de slokdarm) en enzymen. De speekselklieren bevinden zich onder de tong, voor het oor en achteraan onder de kaak.
  • Alvleesklier of pancreas
    De alvleesklier scheidt enzymen af die instaan voor de vertering van eiwitten, suikers en vetten. Daarnaast is de alvleesklier ook nog een belangrijk endocrien orgaan dat instaat voor de onder andere de suikerhuishouding in het lichaam. Een belangrijke aandoening van het endocriene deel van de pancreas is diabetes mellitus. De alvleesklier of pancreas bevindt zich tussen de maag en de twaalfvingerige darm.
  • Lever en galblaas
    De galblaas is volledig in de lever ingebed en dient als opslagplaats van het gal dat door de lever geproduceerd wordt. Tijdens het verteringsproces wordt gal in de dunne darm uitgescheiden en helpt bij de vetvertering. De lever bevindt zich rechts in de buikholte net onder het middenrif.