Lintworm
Lintwormen zijn parasieten van de stam 'platwormen' (Platyhelminthes). Er bestaan verschillende soorten, maar in onze contreien komt bijna alleen nog infectie met de runderlintworm (Taenia saginata) voor: er worden in Belgiƫ en in Nederland elk jaar tussen de 15.000 en 20.000 mensen voor behandeld. De varkenslintwork (Taenia solium) is hier uitgestorven.
Lintwormen zijn soms zeer lange wormen die bestaan uit een 'hoofd' (scolex) en een lichaam van platte aan elkaar geschakelde segmenten: proglottiden. Er worden aan de kant van het hoofd nieuwe proglottiden gemaakt en de oude schuiven op naar achteren. Een "rijpe" proglottide zit vol met eitjes en wordt losgelaten om uitgescheiden te worden met de stoelgang.
Lintwormen zijn hermafrodiet: een enkele worm is heeft zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen en kan zich dus alleen voorplanten.
Er bestaat ook nog een andere vormen van lintworm: Echinicoccus. Deze worm kan zeer gevaarlijke cysten vormen in de organen (milt, lever, longen). De gastheren zijn honden of vossen. In Vlaanderen en Nederland komt de ziekte niet meer voor, maar in de Ardennen (vossenpopulatie) en in Frankrijk wel nog.
Verspreiding
De levenscyclus van de runderlintworm bevat 2 gastheren: de volwassen wormen besmetten de mens, terwijl runderen de tussengastheer zijn. Na opname van eitjes (die door een mens werden uitgescheiden) migreren de larven door de darmwand naar de spieren van het dier waar een cyste gevormd wordt. Bij het eten van slecht gebakken rundsvlees kunnen de larven op die manier opnieuw een mens besmetten.
Na infectie groeit de larve in ongeveer 2 maanden uit tot een volwassen lintworm, die jaren leven en tot 20 meter lang kan worden.
Bij echinococcus wormen is de eindgastheer een hond of een vos. De mens is de tussengastheer.
Lintwormen veroorzaken vaak meer schade bij de tussengastheer dan bij de eindgastheer.
Symptomen
In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen veroorzaakt een infectie met een lintworm geen gewichtsverlies. Meestal zijn er enkel wat vage maag-darmklachten zoals ongemak in de maagstreek, diarree en verlies van eetlust. De infectie wordt meestal opgemerkt als er proglottiden - segmenten van de lintworm - uitgescheiden worden met de stoelgang.
De varkenslintworm kan in zeldzame gevallen en enkele jaren nadat de infectie begon migreren naar de hersenen en daar cysten vormen die zenuwsymptomen uitlokken.
Echinococcose kan zeer ernstige problemen veroorzaken als een cyste in de lever of longen kapot springt.
Behandeling
Lintwormen kunnen goed behandeld worden met ontwormingsmiddelen.