Darmpoliepen
Darmpoliepen zijn gesteelde, goedaardige uitstulpingen van het darmslijmvlies die bij relatief veel mensen voorkomen. Poliepen kunnen alleen voorkomen of gegroepeerd. Meestal worden poliepen gevonden in de dikke darm. Darmpoliepen komen minder vaak voor in de dunne darm en de maag.
Symptomen
Darmpoliepen geven meestal geen enkel ziekteteken en als ze ontdekt worden gebeurd dat vaak per toeval, bijvoorbeeld tijdens een colonoscopie, een onderzoek waarbij men een flexibele buis met een camera in de darm inbrengt. Soms is het enige symptoom slijmafscheiding op de stoelgang. Beschadigde poliepen kunnen bloeden. Het bloed is dan zichtbaar is in de ontlasting.
Poliepen kunnen soms erg groot worden, met een diameter van 10 centimeter of meer. Zulke grote darmpoliepen kunnen een obstructie van de darm veroorzaken, met mogelijks constipatie, buikpijn, diarree en braken tot gevolg.
Poliepen kunnen soms ook kwaadaardig worden. Dit gebeurd gelukkig niet vaak.
Diagnose
Poliepen worden meestal per toeval ontdekt bij een onderzoek voor een ander probleem. Bij vermoeden van een darmpoliep zal men een colonoscopie uitvoeren, waarbij een endoscoop (een dunne, flexibele buis met een camera op het uiteinde) langs de anus in de darm wordt gebracht. De darmpoliepen zijn dan direct zichtbaar en via de endoscoop kunnen ook biopten (staaltjes van het darmweefsel) genomen worden.
Soms worden poliepen ook ontdekt door radiografisch onderzoek met contraststof.
Behandeling
Meestal kunnen de poliepen tijdens het colonoscopisch onderzoek verwijderd worden. Voor erg grote poliepen of poliepen met een brede basis is soms een heelkundige ingreep nodig.
Complicaties
Meestal verloop de ingreep zonder problemen. In zeldzame gevallen kunnen complicaties optreden, zoals een perforatie van de darmwand of bloedingen. In zeldzame gevallen kan de poliep terugkomen en zal een nieuwe ingreep aangeraden zijn.