Pancreatitis - Ontsteking van de alvleesklier

Pancreatitis betekent "ontsteking van de alvleesklier" en wordt meestal veroorzaakt door het te vroeg activeren van de alvleesklierenzymen in het pancreas kanaal in plaats van in de dunne darm.

Pancreatitis kan acuut (plots) optreden of chronisch (langzaam over een langere periode).

Acute pancreatitis wordt vaak veroorzaakt door galstenen die blijven vastzitten in de gezamenlijke afvoerbuis van de galblaas en de pancreas naar de dunne darm. Pancreatitis door obstructie van het afvoerkanaal naar de darm kan ook door andere oorzaken optreden.

De belangrijkste oorzaak van chronische pancreatitis is alcoholisme.

Andere oorzaken van pancreatitis zijn inname van bepaalde medicijnen, trauma (verwonding, bijvoorbeeld door een auto ongeval of na een chirurgische ingreep in de buik), auto-immune ziekte, roken, onderkoeling, pancreaskanker, hoog calcium gehalte in het bloed en zeldzame erfelijke of aangeboren ziektes zoals mucoviscidose.

Er zijn ook verschillende ziekteverwekkers die pancreatitis kunnen veroorzaken, zoals cytomegalovirus, hepatitis B, herpes simplex (het virus dat koortsblaren veroorzaakt), het virus dat bof veroorzaakt, varicella zoster (het virus dat zona veroorzaakt), de bacteriën salmonella en leptospira, de parasieten ascaris (spoelworm), cryptosporidium en toxoplasma, en de schimmel aspergillus

Symptomen

Acute pancreatitis veroorzaakt plots optredende erge buikpijn in de bovenbuik die uitstraalt naar de rug, gevoelige buik bij aanraken, misselijkheid en braken, al dan niet met bloed. De symptomen verergeren door te eten. De ziekte kan heel snel zeer ernstig en zelfs levensbedreigend worden.

Chronische pancreatitis verloopt veel milder en kent een traag verloop met buikpijn in de bovenbuik, schijnbaar onverklaarbaar gewichtsverlies en vieze stinkende stoelgang die bleek kan zijn (steatorrhee: vet diarree).

Complicaties

Schade aan de pancreas door een pancreatitis kan ook de cellen van Langerhans beschadigen met diabetes mellitus als gevolg.

Bij acute pancreatitis kunnen ademhalingsproblemen ontstaan met zuurstoftekort. Ook nierfalen en infectie met bacteriën kunnen optreden als complicatie.

Chronische pancreatitis kan aanleiding geven tot de ontwikkeling van alvleesklierkanker.

Diagnose

De diagnose van pancreatitis wordt gesteld met behulp van bijkomende onderzoeken, zoals bloedonderzoek (verhoogde niveau's van pancreas enzymen), beeldvormende technieken (echografie, CT onderzoek en MRI onderzoek van de buik) en stoelgang onderzoek.

Behandeling

Bij een acute alvleesklierontsteking zal de patiënt gehospitaliseerd worden voor intensieve zorgen. Via een intraveneuze catheter (een "baxter") zullen vloeistof en pijnstillers toegediend worden. De patiënt zal ook moeten vasten om de uitscheiding van de alvleeskliersappen te verminderen. De ontsteking zal hierdoor verminderen.

Als de ziekte gestabiliseerd is kan de onderliggende oorzaak behandeld worden.

Levensstijl aanpassingen zullen vaak noodzakelijk zijn: stoppen met drinken en roken en een gezond dieet met weinig vetten, veel granen, groenten en fruit zijn onontbeerlijk.